2011. október 30., vasárnap

Felnőttek a pipik :-)





Ez a kakas újabban támad, de ha még egyszer nekem jön, komolyan mondom leves lesz belőle!






ez a kis kontyos, eszméletlen amit művel, ugyanis jön az ember után, méghozzá azért, hogy vegyük fel dajkálni  :-)) hogy egy macsek vagy kutyus ilyet csinál oké, na de egy tyúk???

2011. október 25., kedd

Szüret


Az idei száraz nyár igencsak kedvezett a szőlőnek, mert betegedett meg, szép egészséges fürtöket tudtunk szüretelni és ledarálni.





2011. október 14., péntek

Csemege uborka

Csak néhány szem uborka mag lett ültetve a kertbe, de az folyamatosan és nagyon szépen termett, így hétvégente igen sok üveggel sikerült elrakni. Mi nagyon szeretjük a piciket is, ezeket apró üvegekbe raktuk.
Receptek a következőek:

5 literhez:
1,5 liter víz
20 dkg cukor
5 dkg só
kávéskanál borkén
kávéskanál szalicil
kávéskanál szódabikarbóna
köménymag, bors, babérlevél, kapor, torma  ezeket az anyagokat összekeverjük és hidegen az uborkára öntjük.

Ami nekünk nagyon bevált és így csináljuk:
2 liter vízhez 25 dkg cukor, 6 dkg só, 4 dl 10 %-os ecet, 1 mokkáskanál borkénpor, ezeket felforraljuk, ha kihűlt az uborkára öntjük, a tetejére szalicilt tehetünk.

A hűtési folyamatot igyekeztünk gyorsítani, mert általában este főztünk be és már fáradtak voltunk nem győztük várni, hogy kihűljön a lé. A fagyasztóban mindig tartok jég akkukat, kettőt az edény alá. kettőt pedig a lébe csúsztattam nylon zacskóban. 5 perc alatt hidegre hűlt.



élénk zöld színnel a frissen elrakott uborka, sötétebb az előző nap elrakott



Céklasaláta

A céklagumókat jól megmossuk, és meleg vízbe téve puhára főzzük. A főzővizet leöntjük, a céklát lehéjjazzuk és - lehetőleg hullámos pengéjű cifrázó késsel - vékony szeletekre vágjuk. Közben a szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, elveszi a savanyú ízt) sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a levet, egy mokkáskanálnyi benzesavas nátriumot szórunk rá, lekötjük és 8-10 percig főzzük.
Készíthetjük úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen hámozzuk meg, csak ezután főzzük. Ilyenkor a főzőlevét használjuk fel a salátalé készítéséhez, minden egyebet az előbbiek szerint csináljuk.

Zöldbab télire

A gyenge zöldbabot megtisztítjuk, esetleges szálkáit lehúzzuk. A hüvelyeket egészben hagyva bő forrásban levő vízbe tesszük, és kb 5 percig forraljuk. Ekkor szitára öntjük, lecsurgatjuk és üvegekbe rakjuk. Főzőlevéből ízlés szerinti ecetes-sós salátalevet készítünk, felforraljuk, majd langyosan a babra öntjük. A tetejére zsírt vagy olajat öntünk, úgy hogy ellepje a babot kb két ujjnyira. Az üvegeket lekötjük, és 10-15 percig gőzöljük. Ha az üveget felbontjuk, a zsírt leszedjük és az étel elkészítéséhez felhasználhatjuk. A zöldbabot salátának a levével együtt, főzeléknek, rakottan stb. pedig lecsurgatva csináljuk meg.