2012. február 17., péntek

A tej

Érdekes videó a tejtermelők küzdelméről. A probléma nem mostanság kezdődött. Talán akkortájt, amikor igen súlyos összegekre büntették azokat a tejtermelőket, akik több tejet adtak le, mint amennyi a vásárolt kvótájuk volt. Számszerűsítve 80.000 forintos büntetés került kifizetésre a családban...


A tejtermelés nagy felelősséggel járó feladat, ha valaki bele kezd, el kell fogadnia, nincs karácsony, nincs nyaralás, nincs szilveszter, mert a munkát napi rendszerességgel kell elvégezni. A fejést kora reggel és késő délután, a gazda nem lehet beteg, nem aludhat el, minden körülmények között pontosan kell végezni a fejést. Nem lehet másra bízni, mert a tehén nem biztos, hogy idegent maga mellé enged. A jó minőségű tej előállítása óriási szaktudást igényel, mely valamikor még apáról fiúra szállt. Ma ha valaki bele akar kezdeni, ha nem tanulja meg az állatok tartásának szabályait, bizonyosan belebukik. 

2012. február 16., csütörtök

Napfelkelte









Gyönyörű napfelkelte mellett, az időjárás jóvoltából második napja gyakorlom a hóban traktorozást.

Így itatunk

Hogy ne csak más tollával ékeskedjek, ami a megosztott videóimat illeti, íme amit én készítettem anyumról :-)

2012. február 15., szerda

2012. február 13., hétfő

Régi Receptek


FEJESSALÁTA TÖLTVE
Salátafejeket megtisztítunk, jól megmossuk, azután gyengén sózott lobogó vízbe dobjuk, 5 perc múlva szűrőkanállal kiszedjük a vízből és hideg vízben ázni hagyjuk, míg kihűl, aztán szitára szedjük, hogy a víz kicsurogjon belőle. Közben rizst párolunk, úgy, mint köretnek szokás, s ha a rizs megfőtt, jócskán adunk hozzá finomra vágott, főtt sovány füstölthűst. Most a fejessalátának a torzsáját kissé kivágjuk, a leveleket abroszon szétteregetjük, sóval, törött borssal meghintve, mindegyiknek a közepére teszünk egy-egy halmocskát a sonkásrizsből, aztán éppúgy összegöngyölítjük, mint a káposztát szoktuk. Tűzálló tálat vajjal vagy zsírral kikenünk, az aljára vékony szeletekre vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és kevés hagymát szórunk, rárakjuk a töltelékeket és mindegyik göngyöleg tetejére egy-egy szeletke kolozsvári szalonnát teszünk, egy kanál levest vagy vizet öntünk hozzá és a sütőben gyakori öntözgetés közben addig pároljuk, míg a zöldség is megpuhult. Leginkább sült hús mellé, mint köretet vagy ha tűzálló edényben sütöttük meg, mint előételt tálaljuk.

KUCSMAGOMBA TÖLTVE
A jól megtisztított és alaposan kimosott kucsmagombáknak óvatosan kitépjük a szárait és apróra vagdaljuk, úgyszintén apróra vagdalunk maradék sülthúst is. A kucsmagombák hüvelyeit sós vízben átfőzzük s aztán szitára borítjuk. Kis fej apróra vágott hagymát és vágott zöldpetrezselymet kissé megpirítunk, majd hozzáadjuk a maradék vagdalt húst és gombát, megfűszerezzük sóval és törött borssal, kevés levessel felöntjük és 15percig pároljuk. Ekkor megtöltjük vele a kihűlt kucsmagomba hüvelyeit, soronkint tűzálló tálba rakjuk, a megmaradt tölteléket tejfellel felhígítjuk, ráöntjük a töltött gombákra és a sütőben megsütjük.

HAMIS BORJÚSZELET
Minden személyre 2 tojást és 1 zsemlyét számítunk. 6 tojást keményre főzünk, 3 tejben áztatott, kifacsart zsemlyével húsdarálón átdaráljuk. Apróra vágott petrezselyemzöldjét, sót, metélőhagymát, egy evőkanál zsemlyemorzsát, 1 nyers tojást keverünk hozzá. Borjúszelethez hasonló darabokat formálunk a keverékből, lisztbe, tojásba, morzsába mártjuk és forró olajban kisütjük. Citromot adunk hozzá.

TOJÁSOS SZENDVICS
Két kemény tojássárgáját szitán áttörünk, tejföllel elkeverjük, citrommal savanyítjuk. Főtt, kockára vágott sárgarépát, gyökeret, zellert, zöldborsót keverünk bele és kockára vágott almát. Metélő hagymával és keménytojás kockára vágott fehérjével díszítjük.

PARADICSOMSALÁTA
6 darab kemény, piros paradicsomot megmosunk, héjastól szeletekre vágjuk, majd salátástálba öntve, kissé megsózzuk és megborsozzuk, azután adunk hozzá 2 citrom levét, 1 evőkanál finomra vágott hagymát, 1 cikkely megnyomott és finomra vágott fokhagymát és 3 evőkanál finom asztali olajat, 2 óra hosszat — néha néha óvatosan felkeverve — almi hagyjuk. Tálaláskor vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük. Alkalmas nyersfőzelékekhez köret gyanánt.

RETEKSALÁTA PARADICSOMMAL
Egy nagy, fekete sörretket meghámozunk, vékonyán meggyaluljuk, megsózzuk, késhegynyi köménymaggal összekeverve üvegtál közepére felhalmozzuk, a fent közölt paradicsomsalátával körítjük és madársalátával koszorúalakban körülövezzük.

TÖLTÖTT ZSÚRKENYÉR
Félkilós zsúrkenyeret elvágunk, belét kiszedjük, tejbeáztatjuk, 20 dkg gombát petrezselymes, hagymás vajon megpárolunk, apró kockára vágjuk. Beletesszük 15 dkg habosra kevert vajba, ebbe még három tojás keményre főtt, áttört sárgáját és fehérjét apróra vágva, belekeverjük. Sóval, borssal ízesítjük, aztán a keveréket visszatöltjük a zsúrkenyérbe és hideg helyre tesszük, ha a töltelék megkeményedett, felszeleteljük.


EPERHABOS TORTÁCSKÁK
Hozzávalók: 7 deka vaj, 61/2 deka le nem hámozott őrölt mandulabél, 6 1/2 deka cukor, 13 deka liszt, fél citromhéja reszelve, 2 főtt tojás sárgája szőrszitán áttörve. Mind ezt a nyújtófával összedolgozzuk ceruzavastagra kinyújtva, fánkszóróval kiszaggatjuk, ribiszke- vagy eper- vagy málnaízzel vékonyán megkenjük, a megmaradt tésztából keretet illesztünk rá és pirosra sütjük. Érett szamócát vagy kerti epret szitán áttörünk, 2 deci tejszínből —vagy ha olcsóbban készítjük—3 tojás fehérjéből kemény habot verünk, ízlésünk szerint cukorral édesítjük, majd belekeverünk néhány evőkanállal az áttört szamócából, néhány csepp piros ételfestékkel rózsaszínűre festjük, aztán papírostölcséren keresztül, cifrázva megtöltjük. Mindegyik tortácska tetejébe egy-egy szem ananászepret teszünk. Megjegyezzük, a tejszínhabot tálalásig tartsuk a jégen és csak közvetlenül a felszolgálás előtt töltsük meg a tortácskákat.

KRÉMES EPER-SZELETEK
12 deka cukrot, 6 tojás sárgájával habosra keverünk, aztán 10 deka darált diót, kevés reszelt citromhéjat keverünk hozzá, végül hozzáadjuk a 6 tojás fehérjének kemény habját, melybe habverés közben 3 deka porcukrot is belekeverünk. Mikor a habot belekeverjük a keverékbe, egyúttal 2 deka zsemlyemorzsát is szórunk a hab közé. A tésztát ujjnyi vastagon kenjük a kikent és liszttel kihintett tepsibe. Ha a tésztát megsütöttük, ketté vágjuk, az egyik fele lesz az alja, a másik a fedele. A fedélnek szánt tésztát egyenlő négyszögletes szeletekre vágjuk és félretesszük. 14 deka vajat 5 deka cukorral, 2 tojás sárgájával és 1 evőkanál piskóta morzsával habosra keverünk, aztán csak annyi áttört eperízt keverünk bele, amennyit a habosra kevert vaj felvesz. A vajkrémet néhány csepp piros cukrászfestékkel rózsaszínűre festjük, rákenjük a tészta lapjára, pontosan ráillesztjük a négyzetekre vágott fedelét és hidegre állítjuk, hogy a vajkrém jól átfagyjon. Tálaláskor melegvízbe mártott késsel a szeleteket utánavágjuk és jól megcukrozva tesszük az asztalra. Minden szelet tetejére egy-egy szem cukrozott ananász- epret teszünk.

CSÚSZTATOTT PALACSINTA
3 deka vajat, 5 tojássárgáját, 3 evőkanál porcukrot kikavarunk, 3 és 1/2 deci tejet, 3 evőkanál grízes lisztet, csipet sót és 5 tojás habját adjuk hozzá.
Jól összekeverjük és vastag palacsintákat sütünk belőle, de csak a palacsinta egyik oldalát sütjük meg. Tűzálló tálba beletesszük a palacsintát sütött felével, alul felül meghintjük porcukorral, darált mandulával, esetleg mazsolával, ráborítjuk a másik palacsintát sütetlen felével és így folytatjuk mindaddig, míg az edény tele nem lesz. Tíz-tizenöt percig sütőben tartjuk, hogy jól átforrósodjék.

PISKÓTAFÁNK CUKRÁSZMÓDRA
Hozzávalók: 4 tojás, 3 tojássárgája, 12 deka cukor, 10 deka liszt, 10 deka barackíz. A tojásokat, a tojássárgáját és cukrot gőzön krémmé verjük, majd levéve a gőzről, folyton tovább verve, kihűtjük és belekeverjük a lisztet. Sütőlapra fehér papirost terítünk, formáló zsákból, vagy ha az nincs, miniszterpapirosból tölcsért formálunk, beleadjuk a piskótaanyagot és a papírosra félgömbökat nyomkodunk. Porcukorral behintjük a fánkokat és megsütjük. Ha egészen kihűltek, késsel levágjuk a papirosról, kettőt-kettőt barackízzel összeragasztunk és jól becukrozzuk.

NARANCSTORTA
18 darab kockacukrot 2 narancshoz dörzsölünk úgy, hogy a fehér szivacsos részét ne érintsük, nehogy kesernyés ízt kapjon a cukor. (Mivel többféle nagyságú kockacukor van forgalomban, a cukor súlyának 12 dekának kell lenni.) A cukrot mozsárban lisztfinomságúra összezúzzuk, majd egy öblös tálba téve 6 tojássárgájával habosra keverjük. Adunk hozzá 14 deka fehér, őrölt mandulabélt, 4 deka átszitált kiflimorzsát és a 6 tojásfehérjének keményre felvert habját. Kikent lisztezett tortaformában lassan megsütjük. Ha megsütöttük és egészen kihűlt, egyszer átvágjuk, ribizli- vagy málnaízzel megkenve összeragasztjuk, narancsöntettel bevonjuk.

forrás: sulinet.hu

Légyfogó készítése

A forgalomban lévő légyfogóenyvek az egyes gyártó cégek titkát képezik, de magunk is készíthetünk jó légyfogót. A közönséges enyv nem alkalmas légyfogóenyv készítésére, mert a levegőn hamarosan megszárad. Olcsó légyfogóenyvet készíthetünk a következő módon: ötszáz gramm gyantát kettőszáz gramm repceolajban lassan főzve feloldunk, azután még húsz gramm disznózsírt adunk hozzá, jól elkeverjük és melegen vagy hidegen vékony pálcikára, papíroslapokra kenve használjuk.


forrás: sulinet

ELSŐ SEGÉLYNYÚJTÁS HÁZIÁLLATOKNÁL


ELSŐ SEGÉLYNYÚJTÁS HÁZIÁLLATOKNÁL

Írta: Kukeljevics József

Szédülés, napszúrás vagy hőguta éri nagy melegben az állatokat, ha nem ihatnak elég friss vizet, vagy borult időben a testüket ellepő izzadtság nem párologhat el. A támolygó állatot vezessük hűvös helyre, itassuk meg, locsoljuk fejét és mellét hideg vízzel, testét csutakoljuk, dörzsölgessük s hagyjuk aztán kissé pihenni.
Ha az állat elájul, ami nemcsak a szabadban, hanem zsúfolt, szellőzetlen istállóban, vagy vasúti vagonban is megtörténetik, vigyük szabad levegőre (vagy legalább nyissunk ki minden ajtót és ablakot), helyezzük el úgy, hogy feje lógjon, rakjunk fejére és mellére percenként váltott borogatást (az egyik hideg, a másik meleg legyen), dörzsölgessük a szív felé haladva, tartsunk orra alá erős ecetet vagy szeszt.
Villámsújtott állatot ugyanígy kezelünk, de gyakran forgassuk egyik oldaláról a másikra.
Túlerőltetett ló tüdejébe sok vér tódul egyszerre, s az állat fuldoklik. Dörzsölgessük kámforos szesszel, mellkasára rakjunk hideg borogatást, itassuk meg pálinkás vízzel.
Agyrázkódás — erős ütés, vagy zuhanás következtében áll be. A bódult, vagy eszméletlen állatot csendes helyen bő alomra fektetjük, fejére hidegvizes borogatást rakunk, kevés, de tápláló étellel és erős boros vízzel kínálgatjuk.
Fulladás. Füstben, vízben, homokkal, földdel eltemetett állat fuldoklik. Kihúzzuk a vízből, homok alól, vagy a füsttel telt helyiségből, lelógó fejjel fektetjük, locsolgatjuk, dörzsölgetjük, meleg boros, vagy pálinkás vízzel itatjuk. Szükség esetén mesterséges légzést alkalmazzunk. Fagyás. Az állatot vagy a fagyott testrészt hideg helyen hóval vagy vizes ruhával dörzsölgetjük. Ha eszméletlen, szívtájékán pálinkával, sósborszesszel dörzsöljük, esetleg mesterséges légzést végzünk.
Szúrt, vágott, hasított vagy zúzott sebeket fertőtlenítő folyadékba (ha ilyen nincs kéznél, felforralt s kihűtött, de nem hideg vízzel kevert tiszta vízbe) mártott vattacsomóval vagy vászonruhával mossuk meg a sebtől kifelé haladva, nehogy belemossuk a piszkot, majd friss folyadékkal és vattával vagy ruhával magát a sebet is tisztára mossuk. A sebszéleket lehetőleg szorosan egymáshoz illesztjük s pólyával vagy tiszta vászonruhával bekötjük. Föléje még egy tiszta kötést is alkalmazzunk. Lőtt sebet éppen így kezelünk, de meg kell keresni az ellennyílást: ha ilyent nem találunk, a golyó a sebben van s orvosra kell bízni a kivételét.
Égési sebeket olajjal, zsírral, vazelinnel, tojásfehérjével kenünk be. Üszkös égési sebeket 3 deciliter mészvíz és egy deciliter lenolaj keverékkel borogatunk.
A maró savak okozta sebet gyenge szódabikarbónás, a maró lúgok által okozottakat gyenge ecetes vagy citromos bő vízzel megmossuk, bekötjük. Ha a ló szegbe,üvegcserépbe, vasdarabba stb. lép és hirtelen sántít, levesszük a patkót, kihúzzuk az idegen tárgyat a sebből, kitisztítjuk és bekötjük a sebet, a patára hidegvizes ruhát rakunk. Megnyilalás után levétetjük a patkót, a lovat pihentetjük, lábát fertőtlenítő folyadékba fürdetjük, vizes ruhával borogatjuk. Térd-, csánk-, boka-, vagy pataizületi rándulás esetén hidegvízes borogatást rakunk. Ficamodásnál az orvos megérkeztéig szintén hidegvízes borogatást alkalmazunk, hogy a láb meg ne dagadjon.
Csonttörtések. Végtagok csonttörése. A törött részeket összeillesztjük a szénával, szalmával, kóccal, rongyokkal stb. bélelt legömbölyített lécek, zsindely stb. közt rögzítjük; vászoncsíkokkal szorosan átkötjük. Ha semmilyen kötszer nincs kéznél, fektessük le az állatot úgy, hogy törött lábát mozgatni ne tudja s rakjunk rá hideg borogatást míg az orvos megérkezik. A szükségkötést is mindég vizsgáltassuk felül állatorvossal. Tört szarvat fekvő 8 alakban kötünk be. Állakpocs-csonttörésnél (kutyáknál, sertéseknél) kendővel kötjük be az állat száját.
Vérzések. Csekély vérzést kötéssel állítunk el. Nagyobb vérzésnél fertőtlenítő folyadékba mártott vattacsomót vagy vászonrongyból készült labdát nyomunk a sebre és szorosan bekötjük. Esetleg forró vízbe mártott ruhával, forró vassal érintjük a sebet, mire a vér megalvad a sebszélen. Orrvérzésnél az orra s homlokra hideg vizes borogatást teszünk, vatta vagy vászonrongyból labdát készítünk fertőtlenítő folyadékba mártjuk s betömjük vele az állat orrát. Lónak csak egyik orrlukát szabad betömni! Belső vérzésnél hideg borogatást adunk. Minden vérzésnél fődolog a nyugalom. A vérző testrészt magasra helyezzük, rögzítjük.
Savmérgezésnél szódabikarbónás vizet, lúgmérgezésnél ecetes vizet, citrom-levet itatunk a beteggel.
Rovarcsípést ecetes, ólomvizes, vagy szalmiákszeszes ruhával borogassunk. Mérges légycsípést, kígyómarást lápisszal, tüzes vassal égessünk ki. Ugyanígy járunk el akkor, ha veszettségre gyanúsállat marta meg állattársát.
Vizeletpangás , vérfestékvizelés esetén az állatot a legközelebbi istállóban bő alomra fektetjük, kereszttájékát pálinkával, kámforos szesszel locsoljuk, durva pokróccal, szalmacsutakkal ismételten szárazra dörzsöljük. Felfúvódásnál mellső lábaival magasra állítjuk az állatot, bendőtáját dörzsölgetjük. Szakértő bárzsingszondát vezethet be vagy szúrcsapolást végezhet (trokározás).
Ha idegen test akad meg a bárzsingban, öntsünk olajat az állat szájába s hüvelykujjunkkal próbáljuk az idegen testet a szájba feltolni; szakértő a bárzsingszondával tolhatja le a falatot a gyomorba.
forrás: sulinet.hu

Patkányirtás


Köztudott, hogy a patkány nagyon kártékony állat. Veszélyt jelent a tyúkállományra és a járványos háziállat-megbetegedések egyik okozója is. A háziállatokra veszélyes vírusok hordozója, terjesztője, ezért a patkányt próbálják mindenféleképpen irtani vagy elkergetni.
Az utóbbinak egyik módszerét írom le, amelyet a 86 éves kapolyi Tollas Imre bácsi mondott el. A következő módszerrel az ő édesapja végezte a patkányok elűzését. (Neki egy hektó borért árulta el egy öreg bácsi annak idején.)
A patkányirtást így végezték: Ha valaki meghalt a faluban, vágtak egy botot és elvitték azt a halottas házhoz. Még pirkadat előtt, (de éjfél után) a bottal a következő szertartást végezték: A botot az elhunyt magasságához kellett méretre vágni. Utána hosszában rá kellett helyezni a hallotta, és egy mondókát rámondani. Ugyanezt a mondókát meg kellett ismételni úgy, hogy a bot keresztben volt a halotton. Ennek a mondókának a szövegét sajnos nem ismerjük. A botot megközelítően arasznyira vágták, máskor meg félbe is hasították, hogy minél több legyen belőle. Ezeket a botocskákat a padláson tárolták. A patkány elűzése éjszaka történt. Amikor ezeket a botokat vitték, senkinek sem volt szabad kimenni a házból. Azt nem tudjuk, hogy a patkánylyuknál mondtak-e valami mondókát, miután a lyukba helyezték a botot, Ahol ezt elvégezték, onnan elvándoroltak a patkányok, ha hozzáértő ember végezte. Imre bácsi édesapja ezt a patkányirtást csak a rokonoknál végezte, fizetséget nem fogadott el érte.
Imre bácsi azért nem tudja pontosan, hogy hogyan történt a patkányirtás, mert az édesapja és a bátyja oly váratlanul haltak meg, hogy nem lehetett rá számítani és így elvitték magukkal a sírba a titkot. Ez akkoriban nagy titok volt, hiszen néhányan tudták csak, hogyan kell ezt csinálni. Sajnos Imre bácsi nem tudja, mert édesapja csak a testvérének árulta el. Megesett pár érdekes történt is ezzel kapcsolatban:
Az iskolánál sok volt a patkány és a tanító már nem tudott velük mit csinálni. Elment hát Imre bácsi édesapjához és megkérte, hogy űzze el a patkányokat. Meghallotta ezt a református pap, aki leteremtette a tanítót: "Nem szégyenled magad, tanult ember létedre hinni ilyen babonaságban?" Imre bácsi édesapja is hallotta ezt, de nem szólt semmit. Másnapra az összes patkányt átküldte a reformátuspaphoz. Végül a pap is kénytelen volt „tanult ember létére" elmenni Imre bácsi édesapjához.
Imre bácsinak egyik barátja elpanaszolta, hogy nála annyi a patkány, hogy még nappal is előjönnek és össze-vissza futkároznak mindenütt. Imre bácsi édesapja adott neki a botok közül néhányat és elmagyarázta neki, hogyan küldheti el a patkányokat. Ennek az embernek az egyik szomszédjánál nem voltak patkányok, és volt úgy, hogy megjegyzéseket tett a sok patkány ürügyén. Imre bácsi barátja az összes patkányt átküldte a szomszédjához. Mikor a szomszéddal találkozott, ő tett megjegyzést, hogy a szomszédjában hirtelen elszaporodtak a patkányok.
Egy másik módszerről Imre bácsi lánya mesélt. Imre bácsiék egyik rokona molnár volt és náluk is sok volt a patkány. Egy vándor felajánlotta a molnárnak, hogy elűzi a sok patkányt. Kért egy liter pálinkát és egy boglya szalmát. Amikor eljött az este, lerakta a szalmát az udvar közepére és mindenkit beküldött a házba. Egyszercsak arra lettek figyelmesek, hogy lángol a szalma és a tűz közeléből hallatszik a furulyaszó. Erre a furulyaszóra az összes patkány megindult a tűz felé. Mire a szalma elégett, egy patkány sem maradt a malomban. Mindnek a hamva ott volt az udvaron. Közben az ismeretlen a liter pálinkát is megitta.
Erről a témáról beszélgettem még Borza János bácsival is, ő 76 éves kapolyi lakos. Ezt a módszert Bálványoson hallotta egy lakodalomban, amikor bent a lakodalmas házban elmondta, hogy a disznóólnál milyen sok patkányt látott. .Annyi volt a patkány, hogy nem lehetett tőlük látni a vályút, sorban álltak egymás mellett, és ették a moslékot". Mikor ezt elmondta, egy öreg bácsi elmesélte neki a következő módszert: Mikor meghal valaki, kell vágni egy botot, és éjszaka elmenni a halottas házhoz. A botot minimum egy félóráig a halott mellett kell hagyni, hogy bevegye a halott szagát. Ha ezt a botot belerakják a patkánylyukba, akkor az megérzi rajta a halott szagát és elmenekül.
Tollas Imre bácsi édesapja náluk is volt patkányt irtani. Imre bácsi édesapja megtiltotta neki, hogy kijöjjenek a házból. Amíg a botokat elhelyezte, 10-15 percig tartott. Másnapra minden patkány elment János bácsiék házától.

A hagyományt gyűjtötte és lejegyezte:

Tóth Imre

tanuló

(Kapoly)

forrás: sulinet.hu

A HÁZINYÚL-PRÉM KIKÉSZÍTÉSE


A házinyúl egyik leghasznosabb háziállat, hogyha azzal odaadással foglalkozunk. Hasznát vehetjük húsának és a prémjének egyaránt. Mind a kettőt magunk értékesíthetjük úgy, hogy ebből az igénytelen, de rendkívül szapora állatból nem is sejtett jövedelmet hozhatunk ki. A házinyúl húsának az értékesítése nemcsak abból áll, hogy az ember eszi és ezzel pótolja egész húsfogyasztását. Ez is értékesítési mód, mert a házinyúl húsa rendkívül finom, ízletes eledel, attól eltekintve, hogy kissé száraz.
De bármennyi házinyúlhús állana is rendelkezésünkre, akkor sem szabad megijedni. Persze, ezt nem esszük meg mind, hanem megetetjük kacsákkal. Tudjuk, hogy a kacsa felnőttebb korában leginkább rovarevő állat, ezért úszkál állandóan a vízen. A kacsák a házinyulaknak összedarabolt, összedarált húsával, csontjával, ha azt esetleg egy kis korpával, darával keverjük, nagyszerűen felnevelhetők. És éppen az ilyen nevelés útján fejlődik ki az úgynevezett „etetett" kacsa, tehát se nem sovány, se nem túlhízott, hanem közepes jóltáplált állat, amit a külföldi piac, Svájc, Anglia és a többiek a legnagyobb előszeretettel vásárolnak. Száz és száz házinyulat tarthatunk tehát, annak arányában megfelelő kacsatenyésztést rendezhetünk be és akkor a házinyúl, ez a szapora állat a kacsaeladásnál igen jól értékesül.
Ugyanakkor, midőn húsát is felhasználtuk, prémjét is hasznosíthatjuk. Fontos, hogy ennek a kikészítésénél vigyázzunk. Menjünk sorra a házinyúlprém kikészítésében.
A nyúzásnál a hátsó lábak belső oldalán a bőrt felvágjuk, a sarokcsonttól egyvonalban a végbélnyílásig; a sarokcsontnál a bőrt körben is átvágjuk: a két hátsó lábat lenyúzzuk, vigyázva arra, hogy a farkat is kihúzzuk bőréből. Ezután hátsó lábánál fogva szegre akasztjuk az állatot, a bőrt mindkét kezünkkel óvatosan húzzuk lefelé, az első lábakat bokáig kifordítjuk, s ott átvágjuk. A kést inkább csak a fej nyúzása közben használjuk, mert a bőr minőségét rontja, ha azt bevágjuk vagy beszakítjuk: a fejbőrt is egészen lenyúzzuk. Íly módon a nyúl testét valósággal, kiugrasztjuk" a bőréből. Nyúzás után alaposan megtisztítjuk a bőrt. Húscafatot, zsírt, vért nem hagyunk rajta sehol sem és egy cseppet sem, ezeket kés fokával, vagy nem éles késsel könnyen levakarhatjuk a bőrről. Ha a bőr tiszta, megfelelő nagyságú, egyik végén kissé keskenyebb, gyalult deszkára feszítjük. A deszkát a kifordított bőrbe dugjuk, így szőrös fele fekszik a deszkán, míg húsos fele kívül van. A fejbőr szélét a feszítődeszka keskenyebb végéhez néhány szeggel odatűzzük, ezután a bőrt jól hátra húzzuk, kifeszítjük, hogy sehol ráncot nevessen és néhány szeggel a bőr hátsó szélén is megerősítjük. A mellső láb lelógó bőrébe pálcát dugunk, s úgy állítjuk, hogy ne feküdjön rá a bőrre. így eltesszük száradni szellős, árnyékos helyre. Szalmával ne tömjük ki a bőrt, mert szaunával sohasem lehet úgy kitömni, hogy ráncot nevessen. A ráncos bőr megpálik, s ilyen helyen cserzés közben kihull a szőr. De kihull akkor is, ha napon vagy tűz mellett túl gyorsan szárítjuk meg a bőrt. Az ilyen szűcsmunkára nem alkalmas.
A szűcsárunak jó házinyúlbőr elég nagy, egyenletesen tömött és elég hosszú szőrű, ezenkívül a szőre ruganyos, vagy is ha a bundát visszafelé simogatjuk a szőr azonnal eredeti helyébe ugrik vissza. Ilyen a tíz hónaposnál idősebb nyúl november-januári bundája. De az őszi és tavaszi nyúlbőrt is nagyon meg kell nézni. Ha a bőr húsos oldala fekete foltos, a fekete folt elárulja, hogy a folt helyén még nem tökéletes a bunda, ott még a vedlés nem fejeződött be. A nyári nyúlbőr nem sokat ér.
A bőröket szellős helyre akasztjuk és hetenként-kéthetenként kis pálcával alaposan kiporoljuk. így nem esik bele a féreg. Az így kikészített bőrt jó áron veszi meg a szűcs. De feldolgozhatjuk magunk is.
Házi használatra nyúzás után a hasán hosszában végighasítjuk a bőrt, mert így könnyebb egy deszkalapra úgy kifeszíteni, hogy ráncot ne vessen. De még feszítés előtt szappanos vízben úgy kimossuk a bőrt, mint a rongyot, hadd legyen a szőre is tiszta. Aztán száraz fűrészporba hengergetjük és addig dörzsöljük fürészporral a szőrt,míg meg nem szárad. Ezután kifeszítjük s így kívül-belül tökéletesen tisztán szárítjuk meg. Ha elég száraz a bőr, pácot csinálunk. 10 1. vízbe egy kiló kálitimsót és félkiló konyhasót; ha minden feloldódott, kész a pác. A kifeszített és száraz bőr húsos oldalát langyos páccal két napon át reggel és este bekenjük. Ezután a bőrt egy hónapig érlelni hagyjuk. Persze, az így cserzett bőr még merev és érdes. Egy hónap múltán a cserzett bőrt elővesszük, nedves fűrészporba temetjük, ahol megpuhul. Ha már annyira puha, hogy ha jutásnál nem törik, akkor húsos oldalát, egy régi fürészdarab nem éles, nem hegyes, de fogas felével kapargatjuk. Ha jól lekapartuk, s a cafatokat is leszedtük a bőrről, máris hajlékony lesz. A mestergerendára egy darab szárító kötelet kötünk, mint egy hinta kötelet, ebbe a kötélhurokba akasztjuk a két marokra fogott bőrt és addig húzgáljuk benne jó erősen, míg mindem keménysége ki nem törik. Aztán még egyszer megkapargatjuk és kész.
A nyári prémből, különösen az öreg kannyúl, de az öreg nőstény-nyúl bőréből is elég erős szíjat csinálhatunk. Csakhogy ez esetben előbb szőrteleníteni kell a bőrt. A lenyúzott, megtisztított bőrt vízbevetjük és napjában többször megnézzük. Ha a szőr meglazult, kivesszük a vízből és a szőröket egy kés fokával a bőrről letaszítjuk. A szőrtelenített, jól kimosott és kicsavart bőrt a már ismert pácba tesszük. Két-három nap alatt (egy kis tapasztalat kell a dologhoz), szívós, szilárd bőrt kapunk, amely sok mindenfélére alkalmas. Ostorszíjat, bőrkötényt, bocskort csinálhatunk belőle, szalagokra vágva összefonhatjuk, hogy erősebb legyen. Persze, a cserzett bőrt ez esetben is ki kell törni.
A timsós cserzésű bőr vízzel szemben nem nagyon ellenálló, mert ha víz éri, ismét merev lesz és akkor hamar törik. De ezen a bajon lehet segíteni, a kész prémbőrök belső oldalát vazelinnel vékonyán bekenjük; a szíjnak, egyébnek cserzett kész bőröket pedig faggyúval kenjük be alaposan. így az esőt, vizet is állja.

forrás: sulinet.hu

2012. február 12., vasárnap

Házi nyúl ismeretek 1964-ből

Nagyon érdekes ismertető a különböző fajtákról:

Végre tojnak a tyúkok rendesen

Végre tojnak a tyúkok rendesen, nem kell tojást venni. Eddig ha tojásos bármit ettem, cetrizin allergia gyógyszerrel kellett folytatnom a menüt, hogy ne pattogjak ki. A házi tojástól érdekes módon, a világon semmi bajom. Tovább kell fejleszteni az állományt mindenképpen, de előbb biztosítani kell a megfelelő helyet a jövevényeknek. Erről beszélgettünk Krisztivel, aki a következő videót ajánlotta figyelmünkbe, melyet üdítő a léleknek megnézni, a rengetek új technológia, követelmény, és előírás ismerete között. A kedves régi fotókról megismerhetjük, milyen egyszerűen és szépen tartották a baromfit őseink.

2012. február 6., hétfő

Már a mami nélkül

A kisnyulak leválasztásra kerültek a múlt héten az anya nyulat, Zsömit elköltöztettük másik ketrecbe. 
(Tegnap már randizott is a Gavallérral, reméljük eredményesen)




Megdőltek a hideg rekordok

Olvasgatom a híreket, mely szerint a hétvégén megdőltek a hideg rekordok, és február 15-ig nem várható melegedés. Ez bizony nem jó hír, mint az sem, hogy újra havazik és mellé nagyon hideg van. Szerencsére az elmúlt éjjel sem született kisborjú. Sajnos épp egy meglehetősen vadóc tehén a soros a szülésben, akinél nem lehet megoldani, hogy behajtjuk az istállóba arra az időszakra míg megszületik a borja, és eltelik  pár nap. Még a szelídebb és könnyebben kezelhető teheneket sem könnyű beterelni, és ha ilyenre kerül sor, nem is érzik jól magukat, idegesek. Ez a rideg tartás hátránya. Nincs közvetlen napi kontaktus minden állattal, szabadon élnek, járnak kelnek, a villanypásztor által körbe zárt területen, együtt egy egész csapat. Ha pedig egyikük leválasztásra kerül sor, az nem mindig egyszerű. Nagyon nehéz volt az újszülött borjával beterelni az egyik tehenet, a védettebb száraz alja alá. Hiába van sokkal jobb helye, mégis nagyon ideges, és ha nem lenne bezárva, már biztosan vissza ballagott volna a többiekhez. 

Ebben a hidegben gond az itatók befagyása is. A külterületeken az egyetlen megoldás, hogy a vályú alá tűz rakódik, és az felmelegíti. Persze megoldás lenne még a az újfajta fagyálló itató is, de az meglehetősen drága.
Így néz ki a fagymentes itató, úszó szeleppel, ami folyamatosan 3-5 fok között tartja a vizet áram nélkül is. A boci csak oda sétál benyomja az orrával a sárga labdát, és máris ihat. Az árát nem az egyszerű magyar gazdáknak találtak ki, eme darab nettó ára: 190.000 forint, bruttó: 241.000 forint. Bizony egy darab nem is lenne elég belőle, arról nem beszélve, hogy félő valaki eltulajdonítaná eme igen értékes segéd eszközt. Emlékszem, ahogy Romániából kis falvakon, tanyákon keresztül autóztunk, sok helyen olyan egyszerű itatókat láttam, amelyek a traktor szétvágott és kifeszített külső kerekéből készültek. 

A kis állatoknál is problémás az itatók befagyása, így a nyuszik itatóját napjában többször is ellenőrizni kell. A jeget kidobni, és kis langyos vízzel tölteni az itatót, vagy ha kivesszük, forró vízzel is próbáljuk a benne lévő jeget kiolvasztani. Ezt a forró vizes eljárást, a malacoknál már nem lehet alkalmazni, mivel azonnal belehuppannak a vályúba, és előfordulhat, hogy hirtelen megégetné a száját. Marad a napjában többszöri itatás, és az itató üresen tartása.

2012. február 5., vasárnap

Csoda kályha

A tömegkályha és a tömegtűzhely a Skandináviában használt hagyományos téglakályha évtizedek óta fejlesztett új változata; másodégés-kamrával, másodlevegővel, nagy hőtartó tömeggel készül, kevés fával nagyon kellemes hőkomfortot ad. Az amerikai szakirodalmi adatok szerint Finnországban az új építésű családi házak több mint 90%-át tömegkályha fűti. 


Limuosin szarvasmarha

A limousin fajta a dél-nyugati szőke marhák fajtacsoportjába tartozik A fajta bölcsője a Massif Central meglehetősen esős térsége, mely kegyetlen klimáju és gránit alapú, szegényes terület. Ennek ellenére a fajta az 1850-es évekre szépen kifejlődött. A francia tenyésztők, a törzskönyv 1886-os megállapítása óta szelektálták és javították a fajtát. Ezzel párhuzamosan 1860-1880 között, a melioráció hatására, a talajok termőképessége és ezzel a takarmány és fűtermő képessége jelentősen javult. Az 1890-es évek elején a limousin tenyésztők uralták a Lyon-i és a Étiene-i piacot a 400-500 kg élősúlyú állataikkal, melyek 12-14 hónapos koruak voltak. A limousin, mint igás és húsmarha, a hatékony szelekció hatására, egyre inkább a hústermelés irányába fejlődött. Napjainkra a kevés faggyú és a sok izom kifejlesztése nagyon jól sikerült.

Békés reggel

Reggel örömmel tapasztaltuk, hogy mindenki jól vészelte át a zord éjszakát. A malacok szépen eszegettek, és szerencsére kisborjú sem született az éjszaka folyamán. Ez azért lett volna gond, mivel esett a hó, a hóeséshez pedig durva fagy járult. Szerencsére egész nap szépen sütött a nap.

2012. február 4., szombat

Megérkezett az egész héten beharangozott hó

Egész héten szinte már hisztériát keltve harangozták be a hétvégére a havat. Ma meg is érkezett hozzánk is, és ehhez még jön az iszonyatos hideg. Egy újszülött kisborjút, már a kiskonyhában kellett felmelegíteni, kint nem száradt volna meg. A malackák összebújva fekszenek melengetik egymást, nem szaladgálnak vidáman. Több szalmát kaptak aljazónak, amit egy helyre túrtak és szabályos fészket készítettek belőle. A nyuszikhoz is nagyobb mennyiségű került be, hogy bele tudjanak bújni, de ők jól vannak, bár a pici ólak, aprócska üvegablakai jégvirágosak. A ridegtartású tehénkék eszegettek, miattuk aggódom a legjobban. 1987 óta nem volt ilyen zord tél, és be kell látni, ilyen időjárásra nem készültünk fel eléggé. A tyúkok is az ólakban maradtak bezárva. A kutyus a kis ládájában kucorog. A macskákat megpróbáltam a pincébe terelni, de inkább vissza kijöttek, végül is megvan nekik a bejáratott jó kis helyük, az istállóban a szalmában. 

2012. február 2., csütörtök

Megható történet

Nem feltétlenül ide kapcsolódó történet, de az üzenete az mindenhol megállja a helyét!
A lány neve Katie Kirkpatrick, 21 éves. Mellette a férje, Nick, 23 éves. (1. kép)
Ez a kép az esküvőjük előtt készült 2005 Január 11-én.
Katie végső stádiumban lévő rákos beteg, aki órákat tölt a kemoterápián.
Itt Nick már várja, hogy elkészüljön a menyasszonya…(2. kép)
Dacolva a fájdalommal és egyes szerveinek leállásával, morfium segítségével Katie a legapróbb részletekig részt vett esküvőjének megtervezésében. Ruháját többször át kellett alakítani a folyamatos súlyvesztése miatt…
Katie a kerekesszékben hallgatja, amint férje barátai énekelnek neki… (4. kép)
Az esküvő közepén Katie-nek pihennie kell, hogy újra levegőt kapjon. A fájdalom nem engedi, hogy hosszabb ideig állva maradjon. (5. kép)
Katie az esküvője után 5 nappal meghalt. Látni egy törékeny nőt, amint menyasszonyi ruhába öltözik, mosollyal az arcán, el kell, hogy gondolkodtasson téged… a boldogság mindig elérhető közelben van, mindegy, hogy mennyi ideig tart is…
Élvezd az életet, és ne komplikáld túl. AZ ÉLET TÚL RÖVID.
Szeress határok nélkül… Nevess amikor csak kedved van… és soha ne hagyd abba a mosolygást…
Ne gondolkozz sokat, hanem csináld…
Katie Kirkpatrick története tíz éve, 2002 februárjában kezdődött, amikor egy rosszindulatú tumorra bukkantak az agyában – írja a Snopes. Betegsége ellenére a lány nem hagyta abba tanulmányait, de aztán 2003-ban tüdejében is találtak egy operálhatatlan tumort. Katie-t azonban ez sem keserítette el, élte tovább életét, sőt 2005. január 15-én, 21 évesen összeházasodott iskolás szerelmével. Öt nappal később hunyt el, esküvőjükről férje, Nick így nyilatkozott: “Csodálatos volt. Egy álom valóra válása. Ő volt minden idők legcsodálatosabb angyala…” A megrázó esküvő képeivel illusztrált körlevél Katie apjának 2009-es halála után kezdett el masszívan terjedni az interneten – ő is rákban hunyt el.


Testtájak lovaknál, szarvasmarhánál, sertésnél és broylernél







Állattenyésztés

Ha valaki szeretne jobban elmélyülni, az állattenyésztés tudományában, egy nagyon szépen összeszedett és kidolgozott anyagra leltem itt: http://miau.gau.hu/avir/intranet/debrecen_hallgatoi/tananyagok/jegyzet/05-Allattenyesztes.pdf