2011. december 31., szombat

Szilveszteri boci

Az éjjel kisboci született. Normális esetben, az anyja azonnal gondjaiba veszi, lenyalogatja, letisztogatja, a boci lábra áll és szopni kezd. Az állatvilágban sem minden anya gondoskodó és szerető szülő. Sajnos ebben az esetben is egy ilyen tehén ellett valamikor az éjszaka folyamán. Reggel a bocika azonnal be lett szállítva az istállóba, és az anyja pedig utána terelve. Nedves vizes volt a szőre, a kis orra lilás színű és egész testében reszketett. Egyáltalán nem voltunk benne biztosak, hogy életben marad.
Hőfúvóval és takaróval melengettük a kicsit és cumiból kapta a tejet. Sajnos a melegítő lámpát a nagy disznó valahogyan össze törte, új pedig még nem került beszerzésre.
Délutánra jelentősen javult a helyzet, már megpróbált lábra állni többször is, de az anyjától való szopizás, sajnos nem jött össze, de lényeg, hogy látjuk óráról órára erősödik.


2011. december 29., csütörtök

A hónap sztárjaiegy héttel később


Kedves kicsi újévi malackáink remélem szerencsét is hoznak majd nekünk 2012-ben :-)

2011. december 29.


A malackák 25 naposak, és igen fürgék, ma kilökték a külső rácsot, így a kifutójukon kívül kiszabadultak természetesen kihasználták maximálisan a lehetőséget. Nem sokáig férnek át a rácsokon, amilyen szép tempóban fejlődnek, talán még egy hétig. Már eszik a takarmányt, a darát, és imádják a sült krumplit, amint az a videón is látható, de még szopizni is sorba állnak.
Két napja megszülettek a kisnyuszik, még nem tudjuk hányan vannak, mivel nem szabad a fészekbe nyúlni, csak nézegetjük, mozog a szőrcsomó. A galléros gavallér a papa, aki a cicával is leáll szemezni, a szürke nyuszi két hét múlva várja a kicsinyeit, feltéve, ha eredményes volt a legutóbbi randevú.
A videón ugyan most nincs rajta, egy de kisboci is született.

2011. december 21., szerda

Esik a hó

Esik a hó talán fehér karácsonyunk lesz?


Biotrágya készítése pitypangból

A kertbarátok társaságban éppen a gyermekláncfűről esett szó, és egy kiválónak tűnő receptet osztottak meg velünk:

nem kell messze menni tavasszal mert a biotrágya készítéséhez kiváló!!(a gyermekláncfű.., papatyi)(esővíz30l,1 marék csalán , 1 marék gyermeklánc fű,1 jó marék fekete nadálytő. 2 hét érlelés,jó kemény bűz.. :))..ezért lefedjük és mindjárt kész a tápoldatunk! Alkalmazása 10l vízhez 1 litert adunk belőle! kiváló!!! olcsó!!:)) és sokáig tart! Ha nincs mind a 3 növény akkor is jó!!! 

2011. december 14., szerda

10 naposan


Utána néztem a kismalacok tartásának, és egy igen hasznos oldalt találtam: www.mezg.hu , ahol többféle állattenyésztéssel kapcsolatos tapasztalatok és cikkek vannak megosztva.
A kismalacokról pedig a következők:
A fialás legfontosabb környezeti feltétele a megfelelő hőmérséklet biztosítása, külön a kocák, és külön a malacok részére. Hőigényük különböző. A kocáé 16–18°C, a született malacé 32–34°C. 

Ennek magyarázata az, hogy az újszülött malacnak testtömegéhez képest nagy a testfelülete, és mivel szőrtakarója, zsírrétege, önálló hőszabályozása nincs, ezen a nagy felületen belső hőjét gyorsan leadja. Születés után az első félórában testhőmérséklete normálisan is 2–4°C-kal csökken. Ha ez a belső hőmérséklet–csökkenés eléri a 6°C-ot, a malac elpusztul, mert energiatartaléka rövid idő alatt kimerül. Hidegben nem szopik, reszket, egyszerűen eléhezik, még akkor is, ha anyjának bőven van teje. Az 1–3 napi elhullásoknak az egyik leggyakoribb oka ez az ún. kismalacbetegség. Mivel ilyenkor a malacok sokszor anyjuk alá bújnak, gyakoribb az agyonnyomás is. 8–15°C-ot a született malacok még éppen eltűrnek (ha bőséges az alom), de 6°C alatt az előbbi állapotba kerülnek. Ott tehát, ahol télen a tűrési hőmérsékletet sem tudják biztosítani, inkább ne fialtassanak! A malac kéthetes koráig a hőt nem tudja tárolni, ezért a legjobb módszer, ha eddig infralámpázunk. Az infra a kocát ne zavarja! Ezért, de más szempontok miatt is jó, ha a koca és a malacok terét a fiaztatókutricában egy kirekesztő rács választja el, így a malacagyonnyomás is kevesebb. A malacoknak szükséges hőmérsékletről sok helyen úgy próbálnak gondoskodni, hogy az egész ólat felfűtik. Ez egyrészt drága módszer, másrészt a kocának káros is: nyugtalan, pancsol, maga alá vizel, étvágytalanabb, rosszabb a levegőminőség, gyakoribb a tejhiány. 
Tartós hideghatásnál a fiatal állatok fejlődése és védekezőképessége csökken. Lemaradnak hasonló korú, kedvező környezetben lévő társaiktól, gyakoribbak a különböző, főként légzőszervi megbetegedések. A legnagyobb gazdasági kár mégis az, hogy az állatok, mivel belső hőmérsékletük fenntartására törekednek, takarmánnyal fűtenek, így a drága abrakból kevesebb tejet, húst, tojást termelnek. 
Legfontosabb a száraz, tiszta, meleg fekvőhely! 
    Jó hőgazdálkodású állattartó épületekben, istállókban, hodályokban megfelelő almozás mellett a leghidegebb téli napokon sincs különösebb gond. Ma is vannak azonban olyan ólak, amelyeket már korszerűsíteni nem érdemes, ezeket téliesíteni kell! Rakjuk körül olcsó, de jó hőszigetelő anyaggal! Ilyenek a szalma, a nád, a kukoricaszár. Az anyag száraz, a körülrakás tömött, megfelelő vastagságú legyen! Vannak, akik szigeteléshez istállótrágyát használnak. Ez rosszabb, mintha semmit nem csinálnának, mert az ólban hideg, párás lesz a levegő. A „modernebb” anyagok közül hőszigetelésre jó a hungarocell és a fólia is, de az utóbbi használatakor ügyeljünk arra, hogy az épület szellőzni tudjon (párássá teszi a levegőt). Ennél is fontosabb a födém hőszigetelése! Lehetőleg természetes anyagokat, fát, nádat használjunk úgy, hogy ne veszítsék el természetes tulajdonságaikat, tehát ne fedjük be festékkel, vakolattal stb., mert ezáltal az épület nem tud „lélegezni”.


2011. december 8., csütörtök

Két naposan

Lámpa alatt melegszenek a picik, ezért vörös fényű a videó színe


Némi komplikáció adódott a szülés után is, és ismét állatorvost kellett hívni, mert az anyakoca nem evett. Aggódtunk érte, hiszem két élettelen kis testet is a világra hozott a 4 élő mellett, és attól tartottunk esetleg mérgezést kapott. Az állatorvos adott neki egy injekciót, és azt javasolta indító csirke tápot kapjon. Pár nap elteltével kezdhetünk fellélegezni, mert az anya koca ma már eszeget rendesen. Nagymamám köménymagos rántott levest főzött neki többször is. 

2011. december 5., hétfő

Öröm a háznál


Két disznócska is lett berakatva, hogy kismalacot foganjon. (berakatás= jön az inszeminátor és mesterségesen megtermékenyíti a disznókat) Az egyik nem fogant, ő már a pajtán lóg kolbász formájában. A másiknál viszont december 4-én elérkezett a nagy nap. Sajnos nem volt egyszerű a szülés, mert az első malacka már élettelenül esett ki belőle, a többit meg sem bírta szülni. A körzetis állatorvos nem volt elérhető, így ismét egy fiatal és lelkes ügyeletes állatorvos kezébe került a pusi sorsa. A második malackát is élettelenül vette ki a disznóból, de utána érkezett egy bájos kis vörös, aki szinte rögtön szaladt. Mondta az orvos, hogy még maradt benne, adott a pusinak méh összehúzó injekciót, hogy meginduljon a szülés. Sajnos a végeredményt nem tudtuk megvárni, mert el kellett rohannunk egy eseményt rögzíteni, de este már kaptuk telefonon a jó hírt 4 egészséges kismalac született összesen. Vagyis 6 lett volna, de azt szokták mondani csak annak pusztul, akinek van, és már annak is nagyon nagyon örültünk, hogy nem kellett levágni a pusit, mert már a legrosszabra készültünk. Reggelre nagybátyám küldte a családról a fotót, hamarosan én és megyek és készítek róluk több felvételt. 

2011. december 4., vasárnap

A titokzatos gyümi - az epernarancs

Rétság után lettünk figyelmesek egy érdekes növényre apummal, megálltunk az autóval és szedtünk is fel, mert nem tudtuk eldönteni mi lehet. Otthon még nagymamám is meglepve forgatta a kezében a növényi képződményt. Egy éles késsel ketté is vágtam mi lehet benne. Tejszerű nedv, apró magvak. Első ránézésre hasonlított a délkelet ázsiai gyümölcsökhöz, még viccelődtem is, hogy biztosan egy vietnámi járt arra, aki szétköpködte a magvakat. A facebookon is megosztottam a fotót, hátha valamelyik ismerősöm tudja majd mi lehet ez. Senki nem tudta, csak az érdekes tippek érkeztek. Végül egy új ismerősöm oldotta meg a rejtélyt, aki Kertészeti Egyetemet végzett és árulta el, hogy ez az epernarancs.
A wikipédián így már könnyedén megtaláltam róla, mi is ez valójában.
narancseper vagy narancseperfa esetleg vadnarancs (Maclura pomifera) – népies nevein oszázsnarancs, majomagy, lócitrom, vadnarancs – az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó, tövises ágú fafaj. Jellegzetes termése, a narancseper emberi fogyasztásra nem alkalmas. Maclura nemzetség egyetlen faja, de a Cudrania nemzetség fajaival hibrideket képez (egyes botanikusok leírnakMaclura sensu lato nemzetséget, amibe a Cudrania és néhány más nemzetség is beletartozik).[forrás?]
Eredeti élőhelye az észak-amerikai kontinens. Levele egyszerű, ritkán karéjos, vékonyka, tojásdad-lándzsás. 8 cm hosszú virágakétlaki, porzós virágzata barkás vagy fürtös, termővirágai gömbölyded közös vacokba csoportosulnak. Ez az egyes gyümölcsszemekkel összeolvadva a narancseper nevű szabálytalan gömbölyű gyümölcstömeget, terméságazatot alkotja.
Tövises térelválasztóként, illetve szélfogóként gyakran sűrű sorokba, sövényként ültetik.
Kemény, sárgásbarna vagy narancsszínű fájából díszeket, festéket, íjat készítenek. Szárazon nagyon jó tűzifa. Különböző nevei: sárgafa, sárga brazíliai fa, fustikfa, fustelfa, fisetfa. Tartalma morin és maclurin. Reszelve a gyapjú és pamut festékének használták.
forrás: wikipédia

Fehér pulykák

Romániában jártunk, pontosabban Erdélyben látogattuk meg a volt kolléganőnket, és útközben visszafelé ezért a képért meg kellett állnom! Fehér pulykák, a hidegben, a szabadban, kitudja mit csipegetve, egészségesen és meglehetősen kövéren!!! 

Azonnal az jutott eszembe, hogy lehet ez, amikor nálunk még a széltől, hidegtől, mindentől óvva voltak, speciális tápot kaptak életkor szerint, és mégis elpusztultak... ez bizonyíték arra, hogy mégsem olyan kényes jószág a fehér pulyka, csak igen is utána kell olvasni a tartásának, betegségeinek, és bizony körültekintőnek kell lenni, ha az ember egy új állatka tartására vállalkozik. Nem elég megvenni, etetni és szeretni! Meg kell ismerni és tanulni a tartására vonatkozó praktikákat. 
ui: Erdély gyönyörű, és ott laknak a legmagyarabb magyarok, akik a legnagyobb vendégszeretettel várnak minket!