2012. január 26., csütörtök

Hamarosan itt a tavasz és a talajművelés időszaka

Talaj előkészítés, talajművelés

A termésalakító tényezők között fontos szerepe van a talaj művelésének.
Megkülönböztetünk:
- alapozó talaj-előkészítést és
- magágykészítést.
A növények között a magágyra való sajátos igényességen kívül vannak gyökérigényes fajok, s vannak igénytelenebbek. Az alapozó talaj előkészítés és magágykészítés folyamán figyelembe kell venni:
- az elővetemény visszahagyott tarló- és gyökér maradványtömegét;
- a szántóföldi termőhelyek szerinti talajkötöttséget, megkülönböztetve száraz és nyirkos talajt,
- az elővetemény betakarításától a következő növény vetéséig rendelkezésre álló időt,,
- a talaj kultúrállapotát.
Ezek alapján dönt a szakember a műveletek számáról, mélységéről és minőségéről.
A kultúrállapot a talaj tápanyag ellátottságával, fizikai, kémiai, biológiai sajátosságaival és a gyommentességgel is jellemezhetjük. Ezek alapján megkülönböztetünk:
- kultúrállapot fenntartó
- kultúrállapot javító talajmunkákat.
A talajművelés feladata az is, hogy javítsa vagy tartsa fenn a talaj tápanyag szolgáltató képességét, növelje a talaj tápanyag közvetítő képességét. Mindezek akkor járulnak hozzá a termés növeléséhez, ha a talaj fizikai állapotát úgy alakítják, hogy a növény kelését, gyökeresedését, fejlődését, termésképződését előnyösen szolgálják, segítik a talajban a biológiai feltáró folyamatokat, környezetvédelmi, talajerő-gazdálkodási és növény egészségügyi vonatkozásokban egyaránt.
A talajművelés energia igényes feladat. A talajmunkák folyamán hajlamosak vagyunk takarékosság címén elhagyni, kihagyni műveletet vagy műveleteket. A racionális talajművelés indokolt, de csak addig a mértékig, amíg nem okozza a talaj kultúrállapotának romlását, mert az előbb utóbb terméscsökkenéshez vezet. pl. ne hagyjunk tarlót vagy hántott tarlót elgyomosodni, a gyomnövények szárát elfásodni, vagy a gyomoknak magot kötni. A tarlóhántásnak vagy a tarló ápolásnak nem a víz megőrzés az elsődleges feladata, hanem a gyommagvak és az elpergett kultúrnövény magjai számára a csírázás és a kelés elősegítése, a talaj fizikai állapotának változtatása, a biológiai feltáró és kiegyensúlyozó folyamatok elősegítése. stb.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése