2012. március 20., kedd

Kemény begy

Barátnőm olyan tünetet tapasztalt két tyúkocskájánál, amit még eddig nem. Felkeményedett a begyük, gondolkozott, hogy igazából semmi emészthetetlent nem adott nekik mi lehet a gond. A neten a következő tanácsot olvasta: étolajat kell adni a tyuknak fecskendővel belenyomni a csőrébe vagy kiskanállal beleönteni, naponta kb 2-szer állitólag akkor kicsuszik ami megakadt a begyében, és utána a zuzája már ledarálja.
De a szakirodalomban is talált hozzá cikket:

Begy: (ingluvies), általában az állatok bárzsingjának zseb- vagy zacskóforma tágulata, melyben a táplálék mintegy előzetes emésztésen megy át; különösen a madaraknál találjuk; a galamboknál a költés idején zsebforma duzzadéka tejszerü folyadékot választ el, amellyel a szülők pár napig fiókáikat etetik. De megtaláljuk a szivó szájszervekkel biró rovaroknál s különösen a pillangóknál is; ezeknél a felszivott nedvek meggyüjtésére szolgál. Begynek nevezzük a madarak melltáját, is, innét a veres-, kék-, aranybegy stb. elnevezések.
A lyukféléknek s más madaraknak bárzsingján levő kiöblösödés, melynek kivezető nyilásán néha a nagy mennyiségben felvett száraz takarmány, s levelek, kavicsok, csontok és üvegdarabok, vagyis emésztetlen anyagok miatt a tápszerek tovább nem haladhatnak, gyuladás keletkezik és létre jön az ugynevezett kemény begy. Ilyenkor tágult, igen tömött s a szájon át savanyu szagu folyadék szivárog ki. Kitágíthatja a B-t. azonkívül a felszaporodott folyadék s ennek erjedése folytán keletkező gáz is, amikor lágy és hullámzó tapintatu s ezt lágy B.-nek mondják. Gyógykezelés céljából célszerü hosszabb ideig óvatosan nyomogatni, hogy a felszaporodott tápszerek, az idegen testek és a folyadék a bárzsingon és szájon át kiürüljenek vagy pedig a gyomorba jussanak; makacs esetekben felmetszése, kiürítése a sebszéleknek gondos összevarrása és a metszési vonalnak kollodiummal való bekenése által gyógyítható.

1 megjegyzés:

  1. Az ilyen tünetű tyukot (ha egyébként élénk, és eszik, iszik, kapirgál és éli vigan életét) érdemes pár napon keresztül megfigyelni.
    Az én tyukom ilyen bekeményedett begye reggelre szépen kiürült :) magától!

    VálaszTörlés