2011. október 14., péntek

Céklasaláta

A céklagumókat jól megmossuk, és meleg vízbe téve puhára főzzük. A főzővizet leöntjük, a céklát lehéjjazzuk és - lehetőleg hullámos pengéjű cifrázó késsel - vékony szeletekre vágjuk. Közben a szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, elveszi a savanyú ízt) sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a levet, egy mokkáskanálnyi benzesavas nátriumot szórunk rá, lekötjük és 8-10 percig főzzük.
Készíthetjük úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen hámozzuk meg, csak ezután főzzük. Ilyenkor a főzőlevét használjuk fel a salátalé készítéséhez, minden egyebet az előbbiek szerint csináljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése