2012. február 6., hétfő

Megdőltek a hideg rekordok

Olvasgatom a híreket, mely szerint a hétvégén megdőltek a hideg rekordok, és február 15-ig nem várható melegedés. Ez bizony nem jó hír, mint az sem, hogy újra havazik és mellé nagyon hideg van. Szerencsére az elmúlt éjjel sem született kisborjú. Sajnos épp egy meglehetősen vadóc tehén a soros a szülésben, akinél nem lehet megoldani, hogy behajtjuk az istállóba arra az időszakra míg megszületik a borja, és eltelik  pár nap. Még a szelídebb és könnyebben kezelhető teheneket sem könnyű beterelni, és ha ilyenre kerül sor, nem is érzik jól magukat, idegesek. Ez a rideg tartás hátránya. Nincs közvetlen napi kontaktus minden állattal, szabadon élnek, járnak kelnek, a villanypásztor által körbe zárt területen, együtt egy egész csapat. Ha pedig egyikük leválasztásra kerül sor, az nem mindig egyszerű. Nagyon nehéz volt az újszülött borjával beterelni az egyik tehenet, a védettebb száraz alja alá. Hiába van sokkal jobb helye, mégis nagyon ideges, és ha nem lenne bezárva, már biztosan vissza ballagott volna a többiekhez. 

Ebben a hidegben gond az itatók befagyása is. A külterületeken az egyetlen megoldás, hogy a vályú alá tűz rakódik, és az felmelegíti. Persze megoldás lenne még a az újfajta fagyálló itató is, de az meglehetősen drága.
Így néz ki a fagymentes itató, úszó szeleppel, ami folyamatosan 3-5 fok között tartja a vizet áram nélkül is. A boci csak oda sétál benyomja az orrával a sárga labdát, és máris ihat. Az árát nem az egyszerű magyar gazdáknak találtak ki, eme darab nettó ára: 190.000 forint, bruttó: 241.000 forint. Bizony egy darab nem is lenne elég belőle, arról nem beszélve, hogy félő valaki eltulajdonítaná eme igen értékes segéd eszközt. Emlékszem, ahogy Romániából kis falvakon, tanyákon keresztül autóztunk, sok helyen olyan egyszerű itatókat láttam, amelyek a traktor szétvágott és kifeszített külső kerekéből készültek. 

A kis állatoknál is problémás az itatók befagyása, így a nyuszik itatóját napjában többször is ellenőrizni kell. A jeget kidobni, és kis langyos vízzel tölteni az itatót, vagy ha kivesszük, forró vízzel is próbáljuk a benne lévő jeget kiolvasztani. Ezt a forró vizes eljárást, a malacoknál már nem lehet alkalmazni, mivel azonnal belehuppannak a vályúba, és előfordulhat, hogy hirtelen megégetné a száját. Marad a napjában többszöri itatás, és az itató üresen tartása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése